среда, 15. април 2020.

Čokoladno čudo


Ovaj kolač sam davno napravila prvi put, ali nisam stigla ranije da podelim recept. Možda će neko za Uskrs poželeti da proba nešto novo i drugačije. Namenjen je strastvenim ljubiteljima čokolade. Njegova struktrura je tako kremasta da je previše jednostavno da ga nazovem kolač i zato se odlučih da se zove Čokoladno čudo.

Sastojci:
400g crne čokolade
200 ml slatke pavlake za šlag
6 jaja
60 gr šećera
prstohvat soli
160 g maslaca
4 kašika brašna

Mera koju sam dala je za kalup koji se najčešće koristi za srneća leđa. (slika 3)

Priprema:

Čokoladu sitno iseckajte i otopite na pari, mešajući dok se skroz ne istopi. To možete  uraditi tako što ćete veću posudu staviti iznad šerpe u kojoj vri voda, ali tako da posuda ne dodiruje vodu. Posudu ne skidajte sa pare i u otopljenu čokoladu dodajte slatku pavlaku pa opet sve dobro izmešajte.

U drugoj posudi umutite cela jaja žicom samo koliko da se razmute, a zatim dodajte šećer i mutite žicom dok se šećer ne otopi (ne treba da bude penasto kao za kolač). Umućena jaja  kroz cediljku, iz nekoliko puta, postepeno dodajite u čokoladu i mešajte. Skinite posudu sa pare, dodajte prstohvat soli, otopljeni maslac i sve promešajte. Na kraju dodajte brašno i promešajte lagano varjačom.

U pleh koji ste obložili papirom za pečenje sipajte smesu, a zatim taj pleh stavite u veći pleh u koji ste sipali toplu vodu.Vode treba da bude par centimetara. Oba pleha stavite u već zagrejanu rerni na 160C i pecite 30 minuta. 

slika 3
Kada je pečen kolač, izvadite pleh iz većeg pleha i ostavite ga na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, ne vadeći ga iz sopstvenog pleha. Zatim ga ostavite preko noći u frižideru. Sutradan, da bi lakše izvadili kolač, pleh na par minuta stavite u sud sa toplom vodom, a zatim ga izvadite na tacnu za serviranje. Možete ga dekorisati rendanom belom čokoladom ili kakaom.

2 коментара: