субота, 11. април 2020.

Izlet u Segedin

Trg Sečenji
Ovih dana svi čeznemo za prostorom i svežim vazduhom. U ovom globalnom zlu koje nas je snašlo, najbolje je pronaći neko malo dobro za lakše preživljavanje trenutne situacije. Ja sam ga pronašla u vremenu koje mi je dalo priliku da ponovo nešto napišem posle dužeg odsustva sa sopstvenog bloga. Gledajući neke slike videh da sam ovih dana prošle godine bila u Segedinu, prvi put. Verovatno je dosta ljudi u Segedinu bilo više puta, ali meni te bliže destinacije uvek nekako izostanu kada se planira putovanje. Sada je baš blizina bila jedan od razloga za posetu zbog čega veliki broj turističkih agencija ima u svojoj ponudi jednodnevni izlet u Segedin po vrlo povoljnim cenama. Moja preporuka je da poseta bude uz pratnju vodiča, jer o Segedinu ima dosta da se nauči.

Naš vodič se odlučio da upoznavanje Segedina počne od  zgrade sinagoge. Sagrađena je 1903. godine i druga je po veličini u Mađarskoj, a četvrta po veličini u svetu. Jevreji celog sveta supomagali njenu izgradnju. Dovoljno je da je pogledate spolja  pa da vas opčini lepotom. Zbog svoje izuzetne akustike u njoj se često izvode koncerti klasične muzike. Nažalost, nismo mogli da je obiđemo iznutra jer sinagoge ne rade subotom. Imajte u vidu ovu činjenicu ako se odlučite za njen obilazak.


Rekova palata
Mirnim, uređenim i pomalo pustim ulicama nastavili smo ka čuvenim trgovima i samom centru Segedina. Neverovatan mir subotnjeg jutra prekidaju biciklisti jer su po celom gradu biciklističke staze. Ceo grad je kao jedan veliki muzej arhitekture. Zbog velike poplave u martu 1879. godine grad je bio skoro potpuno srušen. Posle poplave počinje izgradnja Segedina i njegov procvat, a u izgradnji dominira tzv. secesija. Zgrade sa dosta ukrasa postaju pravi biseri arhitekture. Ovaj stil se može videti u Temišvaru, Subotici, Paliću. Posebno mi se dopala Rekova palata koja je sagrađena po narudžbi Ivana Reka, inženjera vodoprivrede. Fasada je talasasta, a na njoj dominira vodeni svet biljaka, lokvanji, plavi cvetovi ljiljana. Ova palata se ubraja u remek dela secesije u evropskim okvirima.

Na Trgu Sečenji koji je jedan od najvećih u ovom delu Evrope, nalazi se i Gradska kuća. Za sve trgove je zajedničko da su divno uređeni sa puno spomenika vezanih za istoriju Mađarske. Na Trgu Dugonič se nalazi zgrada rektorata Univerziteta u Segedinu. Univerzitet je 2017. godine rangiran kao najbolji u Mađarskoj. Na njemu je radio i dobitnik Nobelove nagrade Alberta Szent-Georgii koji je iz paprike izolovao askorbinsku kiselinu, poznatiju kao vitamin C. Inače, zbog broja sunčanih dana, proizvodnja paprike je vodeća delatnost ovog kraja.
Zavetna katedrala
Na Dom trgu koji je po veličini identičan Trgu svetog Marka u Veneciji, nalazi se Zavetna katedrala. Katedrala je najviša građevina u Segedinu. Njena unutrašnjost je bogato ukrašena vitražima i umetničkim delima, a pravi biser su treće po veličini orgulje u Evropi sa 9040 cevi.

Dom trg
Nedaleko od Zavetne katedrale nalazi se Srpska pravoslavna crkva koja je jedna od najstarijih građevina u baroknom stilu u Segedinu izgrađena oko 1780. godine. Posebno su zanimljivi ikonostas i sačuvani razni liturgijski predmeti. Ova crkva više od 90 godina nije imala nijedno zvono. Uz pomoć grada Segedina i privatnih donacija 2007.godine crkva dobija zvono.
.
Sve ove znamenitosti Segedina smeštene su na levoj obali Tise dok se na desnoj obali nalazi čuveni akva park. Skoro do same leve obale Tise, u središtu velikog parka, nalazi se muzej Ferenc Mora.  Poznat je po svojoj zlatnoj kolekciji u kojoj se nalazi skoro 10 kilograma čistog zlata. Muzej se nalazi u fazi renoviranja i otvaranje je bilo predviđeno za leto ove godine.
Unutrašnjost Zavetne katedrale

Ako ste mislili da je ovo dug tekst, mogu samo reći da Segedin zaslužuje mnogo više i reči, a i vremena za razgledanje. Nekadašnja destinacija za šoping zaslužuje da joj se posveti vreme za obilazak. Nisam pisala o Muzeju paprike i salame, čuvenom termalnom kupatilu Anna Furdo, zoološkom vrtu, Kapiji heroja i mnogobrojnim festivalima. Teško da se sve ovo može videti u jednom danu. Sada kada nas je pandemija zatvorila u kuće, možete na internetu istraživati Segedin pa kada jednog dana sve ovo prođe, bićete spremni  da upoznate ovaj lepi grad uz gulaš, vino i doboš tortu.

Sve fotografije su iz privatne arhive


2 коментара:

  1. Baš ti hvala, nisam bila nikad pa bar da steknem početna znanja. Lepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, Nego!! Iznenadilo me je koliko zanimljivosti ima ovaj grad. Bila sam posle toga još jednom pred Novu godinu i opet bih otišla.

      Избриши