понедељак, 13. фебруар 2017.

Koliko je teška sreća?

Iz tuge se uvek rode neka pitanja. Ljudi više razmišljaju i preisputuju se kada su tužni. Kada si srećan pa srećan si, šta ima da se pitaš i razmišljaš. Ali neka tuga te uvek podseti šta je sreća, kao da ne možeš biti srećan ako nisi bio tužan.
Kako da izmeriš sreću? Koja je merna jedinica? Zašto nam je uvek tuđa sreća veća i teža od sopstvene?

Danas u pekari prilazi mi dečak od nekih desetak godina, nešto mi nerazgovetno i tiho priča.  U ruci mu providna  plastična čaša a u njoj neka sitnina. Razabiram tek poneku reč, ručak....sitno...da jedem...Ubacih mu neku sitninu i naručih hleba preko pogače, jer moju decu je čekao topao ručak ali su hteli đevrek za kasnije. Na vratima nam se sretoše pogledi. Izvadih još i stavih u čašu, iznenadio se. Nasmeja se iskreno i oči mu zasijaše. Dovoljno za večeru, možda će biti za braću i sestre. Srećan će doneti hranu jer to je velika stvar, biti sit. Jutros kad je ustao nije razmišljao kako nema para da letuje na Maldivima, da kupi novi tablet, nove Nike. Razmišljao je kako da ne bude gladan. O čemu ste vi razmišljali? Šta nam je danas trebalo za osmeh? Za sreću?

Neko će reći zar je hrana dovoljna za sreću? To je osnovna životna potreba. Ja kažem jeste ali pitajte i dečaka iz pekare. Treba se radovati svemu i najsitnijem detalju, komšijskom dobar dan, ručku, knjizi, detetu, čoveku. Ako su svi vaši dragi večeras zaspali u toplom krevetu, zaspite sa osmehom, radujte se. Neko večeras neće spavati, jer ispraća nekog svog na poslednji put. Suze će urezati tragove u duši do kraja života. Ne sme da nam otvori oči nečiji odlazak zauvek. Bili ste ljuti danas, i razočarani i besni i grubi a da li ste bili srećni? Sve između je sreća samo što niko ne gleda šta je između.

Za sreću ne treba razlog. Za tugu, za bes, za razočaranje treba razlog a sreća ne traži ništa, samo da je primetimo. Razlog je izgovor kako bi našli mernu jedinicu za sreću. Ne postoji mala sreća jer ako postoji, onda je velika. Sreća je nemerljiva i neuporediva kategorija i kada to shvatimo, živećemo u sreći.

4 коментара:

 1. lepo napisano..i nemamo ni dalje objasnjenje zasto je zlo jace?
  brige,brige..nekada mi se cini kao da samo one postoje. A tako su male u poredjenju sa srecom koju imamo.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala puno na poseti i komentaru. Trudim se da svaki dan to promenim kod sebe i da istaknem ono dobro i lepo. Možda ne mogu da promenim svet ali mogu da promenim moj mikrosvet!

  ОдговориИзбриши
 3. Skoro uvek se podsecam, na vrlo slican nacin, koliko sam srecna, valjda zato sto je bilo i mnogo onih drugih iskustava.
  A iznad mog stola na poslu stoji na zidu plocica na kojoj pise: Sreca je kad nesreca cuti. Bila sam vrlo zadovoljna kad sam to uspela da definisrm tako kratko, a tacno. I uvek mi je na umu, samo neka su obicni dani, zahvalna sam beskrajno.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Mila na poseti i komentaru. Super vam je ta definicija.I ja sam zahvalna na svakom običnom danu, velika sreća je to!

   Избриши