Ovaj recept sam smislila tako što sam citala recept za pitu sa kupusom od drage Nate sa bloga Coolinarija. U tom trenutku mi dođe ideja da kupus zamenim ribancem i dodam semenke koje sipam u sve. Tako nastade divna, posna hrskava pita. A sada recept na svetlo dana.
Sastojci:
500gr kora za pitu
1kg kupusa ribanca
ulje za dinstanje kupusa
malo bibera
so
2 kašike semenki lana
5 kaška semenki suncokreta sirovog
5 kašika semenki golice( bundeve) sirove
2,5 dl kisele vode
0,5 dl ulja
4 kašike griza
pola kašičice praška za pecivo
Priprema:
Kupus ribanac oprati hladnom vodom i ocediti. Ulje malo zagrejati ali ne previše da ne bi prskalo i dodati kupus. Dinstati desetak minuta dok kupus ne omekša. U toku dinstanje dodati lan, golicu, suncokret, biber i so ali prvo proveriti koliko je već slano zbog kupusa. Ostaviti da se malo ohladi.
Pomešati ulje i kiselu vodu. Na koru naprskati kašikom ovu mešavinu pa staviti sledeću koru i tako složiti 4 kore. Na poslednju ne treba stavljati ulje i vodu već samo dinstani kupus. Rasporedite ga tanko po celoj površini kore. Saviti krajeve sa kraće strane ka unutra i urolati kore. Sve ponoviti dok ne potrošite kore.
U tepsiju staviti papir za pečenje i složiti rolate a zatim pripremiti premaz. Ako vam je ostalo mešavine vode i ulja (a meni jeste) samo dodajte griz, prašak za pecivo i promešajte da ne ostanu grudvice.(Ako ste potrošili spremite u istoj proporciji kao za prskanje kora pa dodajte griz i prašak za pecivo). Pitu premažite pripremljenim grizom i pospite semenkama. Pecite u već zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta, tačnije dok pita ne dobije lepu braon boju.
Draga moja, hvala ti što je onaj moj receptić poslužio kao inspiracija za ovako ukusnu i lepu pitu! Deluje baš ukusno. Sviđa mi se mnogo. Kad probam javim ti utiske. ♥♥♥
ОдговориИзбришиHvala, Nale, tebi. Jedva cekam da cujem tvoje utiske.
Избриши