недеља, 26. март 2017.

Prvo je bio Bali beg ali onda se pojavio Mithat..

Bali beg (izvor: instagram)
Svi spavaju, troje dece i muž a ja sama u tišini gledam svoju seriju, tursku naravno. Možete li da zamislite taj trenutak blaženstva? Ako imate malu decu, verovatno možete. Ceo dan hranite nekog, brišete guzu, tražite igračku, menjate kanale sa crtaćima, daj papir, knjigu, bojice, flomastere, oljušti jabuku, daj vode,  daj ručak, pomiri posvađene, uteši, izgrdi, okupaj, daj večeru i onda potpuni mir. Čujem svoje misli i gledam seriju, kratko rečeno nirvana.  Sad su trenutno popularne ove turske, mislim da onih španskih više nema a ni indijskih. A sve je počelo sa tim španskim serijama...

Svi pogrdno pričaju o španskim serijama ali mislim da je njihov početak u Holivudu. Koliko me sećanje služi Dinastija i Dalas su bile totalni hit u svoje vreme kao što su danas ove turske serije. Koncepcija je ista, dvesta epizoda, u pola se ništa ne dešava, malo nesrećne ljubavi, bračna i vanbračna deca, bogati i siromašni...Devedesetih godina prošlog veka nastaje pravi bum sa Kasandrom. Ili je prvo bila Rosa Salvahe, više se ne sećam, pa rekla sam da je iz prošlog veka.
Kasandra (izvor: story.rs)

Ta Kasandra je bila ludilo kako bi klinci danas rekli. Ja nisam volela da je gledam ali sam gledala po neku epizodu zbog filozofije. E sad vam verovatno ništa nije jasno jer su u istoj rečenici filozofija i Kasandra. Moja profesorka filozofije u srednjoj školi je obožavala tu seriju. Kako mi filozofija nije bila omiljeni predmet, jedino čega se danas sećam su imena filozofa i poneke njihove misli a  gradivo što smo morali da naučimo bilo je besmisleno.  Iz ugla sedamnaestogodišnjaka, izabrala sam manje bolnu opciju. Odgledam po neku epizodu da mogu da učestvujem u diskusiji. Svaki čas filozofije bio je malo predavanje o Kasandri. Mi započnemo kao: "Profesorka jeste gledali kako je naivna Kasandra?" A profesorka je analizira do detalja. Pola časa prošlo. Hvala Kasandri što je moje školovanje iz filozofije učinila manje bolnim, a svakom profesoru filozofije i sociologije duboki naklon jer to samo ko voli može da nauči. Meni je i danas dijalektički materijalizam komplikovaniji od teorije relativiteta. Za one mlađe, Kasandra je bila takav fenomen na ovim prostorima da je dolazila u Srbiju a ljudi su išli da je vide. Deca su dobijala ime po njoj.



Španske serije u stvari nisu španske već latino američke, a mi smo ih  tako krstili jer je jezik kojim se govori u tim zemljama španski, negde i portugalski ali su one ostale sinonim za sve vrste latino američkih serija.

Njihovi malo savremeniji naslednici su turske serije a i indijske. Ove indijske sam probala da gledam i izdržala do reklama i rekla nikad više. Oni to snimaju po nekoliko godina a radnja tako sporo teče da verovatno imaju i preko 300 epizoda. E turske su nešto novije, taze. Vrlo poučne sa aspekta lingvistike jer shvatite koliko reči turskog jezika već znate. Radnja je ista kao u španskim, zamrse, razmrse i eto sto epizoda dok si rek'o kašika (turska reč). Od ovih sam gledala Sulejmana, čak sam i muža navukla. On kaže nije to španska serija više je istorijska, teši se. Baš istoričari znaju šta je Hurem volela da jede, kakve haljine da nosi i koji nakit. Tada je Sulejman bio glavni baja a ona samo jedna u haremu.

Buduće mame neka preskoče ovaj pasus jer sadrži neke delove koji mogu loše uticati na pozitivno razmišljanje. Onda sledi pauza jer su deca napunila godinu dana i ja sam rekla zbogom i filmovima a kamoli serijama od sto epizoda. Ceo dan haos i jurnjava, kad počnem da gledam film zaspim pre prvih reklama. Tako sve do njihovih šest godina, kada se vratih opet turskoj seriji Paramparčad (opet turska reč).

Sad ono glavno, zašto žene vole ovakve serije? Psiholozi kažu da njihovi partneri treba da se zapitaju šta one traže u tim serijama a nemaju u stvarnom životu. Nema to veze sa stvarnim životom, to je serija. Gledam je zato što nema veze sa stvarnim životom, mnoge dobre knjige nemaju veze sa stvarnim životom pa ih čitaju milioni. Sat vremena odsustva iz stvarnog sveta je lek za psihu, mnogo manje štetan od lekova. Najbolje se osećate kada ugodite sebi, ako je to serija, uživajte. Ako je gledanje serija gubljenje vremena i imate pametnije načine da se posvetite sebi, uradite to. Važno je da mislite na sebe i da sebi ugodite, a onda će biti bolje i vama i onima oko vas.
Mithat (izvor: instagram)
I na kraju, ali ne manje važno, ima dobrih frajere u tim serijama. Kao što rekoh, prvo je bio Bali beg a onda se pojavio Mithat...

8 коментара:

  1. Jao, Bali beg... Lepši je bre bio sa onim turbanom i iako nisam gledala Sulejmana, Bali bega sam znala, čovek je toliko lep da nije normalan. Milion puta sam rekla da sam živela u to doba i da mi se on pojavio, pobegla bih u islam bez premišljanja ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam počela da gledam Paramparčad, a onda prestala..moram da nastavim :) Dobre su turske serije, preporučujem seriju Moja majka-ima 65 epizoda i nije klasična "sapunica"..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rado, meni se serija dopala jer se radnja ne razvlači preterano. Mislim da će uskoro kraj serije, jer je ovo izgleda treća sezona a ujedno i poslednja. Gluma je na zavidnom nivou.

      Избриши
  3. Odgledala sam jednu tursku seriju - pa mi se nešto odužila :-D Ono, 'Kad lišće pada'.
    Više sam za kraće forme.
    Ali, tekst je sjajan, baš si me razgalila :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi Jasna i ti si mene razgalila. Smeta mi što se o turskim serijama priča sa nipodaštavanjem pa rekoh da malo razbijem predrasude....

      Избриши
  4. Nominirala sam te za Versatile Blogger Award :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirna baš si me prijatno iznenadila. Odgovorila sam na izazov i nastavila niz. Hvala ti puno na nominaciji.

      Избриши