недеља, 2. октобар 2016.

Kafa sa ratlukom

Retko gde možete popiti domaću ili tursku kafu. Sad smo deo Evrope i sveta i pijemo razna espresa, kapućina i nes kafe. Ja volim domaću kafu pa još kad je dobijem sa ratlukom. Malo je kafana i kafića gde još možete da je pijete, ali to su prava mesta gde niste došli da pokažete frizuru, nokte, sandale, tašnu.. već da uživate u kafi, drugima ili sebi. U tim malim oazama urbanog života vreme je stalo i bori se da ne krene dalje.

Sedim pod lipom u jednoj takvoj, gledam ljude i pišem. Prolaze, žure, vuku kese i nose brige. Poneko se kreće sa osmehom na licu ali je malo takvih. Zaboravili smo
da se smejemo i da uživamo u kafi. Jer kafa je to, trenutak, odmor, priča sa samim sobom. Dok je pijem, razgovaram sa mojim drugim ja, moram da ispričam sebi sve ono što nisam nikom drugom  a ponekad se i posvađamo. Uvek nađemo vremena za druge a nikad za sebe, možda zato jer je najteže slušati sebe i priznati sebi istinu. Ima i drugih sa kojima volim da pijem kafu ali ih je malo jer je malo onih koji slušaju. Treba čuti i ono što se ne izgovori a to je dar. Nekad slušam druge kako pričaju dok piju kafu, čavrljaju opušteno i ne znaju da još neko iz prikrajka pije kafu sa njima. Ne interesuju me njihove reči već uživam u njihovom trenutku, gledam lica jer ona govore više od reči, ponekad progutam knedlu malo zasuzim ali tu je ratluk da sve to lakše progutam i vrati me u moj svet. Nije nekad bolje ni u mom svetu. Misli se roje, mešaju, i boje svaki dan drugom bojom i drugačijim ukusom kafe.

Bitan je taj trenutak kada se isključite i povežete sa svojim mislima, kada se oslušnete, zastanete, odlučite i nastavite. Ako niste raspoloženi onda nađite još nekog ko se ne bi družio sa samim sobom i pobegnite zajedno u slatko čavrljanje i odmaranje duše, samo polako, malim gutljajima, da ne potrošite prebrzo taj trenutak.

16 коментара:

  1. Obožavam našu domaću, neki je i dalje zovu Turskom, kafu pa još sa ratlukom. I da, ako si pisala za Bg retko gde ima da se popije lepa, dobra domaća kafa. Sviđa mi se što si pislala na ovu temu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Olja u mom rodnom Valjevu ima još uvek dosta mesta sa domaćom kafom pod lipama pored reke. Ovaj tekst je napisan pod jednom lipom na Banovom brdu a sve je počelo zbog ratluka.

      Избриши
  2. Divno, draga, ništa lepše od slušanja tišine i svojih misli...

    ОдговориИзбриши
  3. Kavu sam počela piti prije malo više od 10 godina, i još se nisam navikla, nije mi fina. Ali vjerujem da je problem što pravu, ukusnu kavu nisam ni probala. Srećom pa i ova ne tako ukusna ne utječe na to da si popričam sa samom sobom ;)
    Nekako se ja i ova u meni baš razumijemo bez da moram puno objašnjavati.
    Sviđaju mi se tvoji tekstovi, odišu spokojem koji nam je svima i te kako potreban <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam veliki kafopija i bitan mi je ritual. Dovoljna mi je jedna kafa ali na moj način. Često skuvam čaj i isto tako se opustim, oćutim, odmorim, ispričam i nastavim dalje.

      Избриши
  4. E ti si moj čovek! Sve je stavr navike, ali ja onaj espreso u mizernim količnima nedovoljnim za moja nepca, ne mogu da svarim. Nes mi je OK, ali to mi nije kafa.Više neki slatkiš, napitak ne znam. Samo ta turska mi je kafa! Bez jake crne ne počinjem dan. Posle i ne moram da je pijem. U Kragujevcu još ima mesta gde može da se popije, pa ako prolaziš, javi se da pijemo zajedno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isti slučaj. Ta prva jutarnja je zakon. U Valjevu može da se popije turska ali u Beogradu me ponekad gledaju kao da sam marsovac kad pitam da li imaju domaću kafu. Espreso bez mleka nema šanse da popijem. Ja sam studirala ekonomiju u Kragujevcu.

      Избриши
    2. Hehe, i ja, pa pobegla posle bombradovanja :-)

      Избриши
  5. Ја волим домаћу кафу - дан обавезно почињем пијући кафу и читајући блогове. Текст ти је одличан, подсетио ме на кафе у којима мој драги и ја уживамо...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzo. I ja i moj dragi uživamo da popijemo kafu kod kuće, to nam je poseban trenutak.

      Избриши
  6. Moraćemo jedan susret da organizujemo u Nišu. Ovde se još pije stara dobra turska ;)
    Dobro, ne znam hoće li ti ovako prijati uz burek i roštilj, ali uz društvo...svakako hoće.
    Pozdrav tebi i društvu iz Poleta... i svim budućim iz društva koje se širi :)

    ОдговориИзбриши