уторак, 1. новембар 2016.

Zašto su Maša i medved štetni za decu?

Čitajući novine videh naslov da su ruski psiholozi pravili listu štetnih crtanih filmova za decu i na prvo mesto izabrali crtani film Maša i medved. Tu se ja blago šokirah jer sam o tom crtanom filmu imala lepo mišljenje a u kući imam velike obožavaoce Mašinog lika i dela. Kao roditelj koji ponekad odgleda neku epizodu da bih znala šta to deca gledaju i šta ih interesuje i privlači, ne videh ništa tako strašno i opasno u ovom crtaću i sigurno ništa opasnije od drugih crtaća koji se nude. Možda ja to gledam površno i neiskusno a tu se krije neko opasno podsvesno programiranje dece koje ja kao laik ne vidim.

Maša jeste devojčica koja je nestašna i nemirna ali ne zla i agresivna a sa druge strane kao njena suprotnost je meda koji je oličenje dobra i to je valjda i poenta da deca shvate taj odnos dobrog i lošeg. Često se u razgovoru sa decom našalim kako je Maša divna devojčica ali oni negiraju i kažu da je to meda, što znači da su shvatili karakter likova i poentu crtanog filma koja uvek ukazuje na prave vrednosti. Možda bi neko stručniji mogao da malo bolje ovo sagleda i da neko svoje viđenje jer ja nisam ni pedagog ni psiholog a volela bih da čujem stručno mišljenje sa nekim detaljnijim obrazloženjem.

Što se tiče Mašine konkurencije kojom su se bavili psiholozi tu stvarno ima dosta sadržaja koje treba uzeti sa rezervom i razmisliti kom uzrastu je prilagođen crtani film ako je uopšte prilagođen deci. Sunđer Bob je crtani koji po mom mišljenju nije prilagođen mlađoj deci jer ima dosta stavova, postupaka i rečnika likova koji su za razmatranje ali deca ne trepću dok ga gledaju. Ovde ne želim ni da se osvrnem na crtaće sa koje kakvim transformersima, čudovištima i ne definisanim stvorenjima.

Šta smo mi gledali kada smo bili deca? Ne znam baš koliko je to bilo edukativno? Samo neka jurnjava, tuča, bez nekog suvislog teksta. Duško Dugouško, Tom i Džeri, Popaj, Vitez Koja...Možda bi oni danas bili isto tako proglašeni od strane struke kao nepoželjni i štetni.

Želi da pomenem i jedan crtani film koji je na mene ostavio utisak a to je Malo kraljevstvo. Vrlo zanimljiv, duhovit i poučan crtani film a primetila sam da su deca obogatila rečnik zahvaljujući ovom crtaću. Tu su i Maksimove avanture kao crtani koji dolazi iz Srbije i koji takođe ima zanimljiv i edukativan sadržaj.

Roditelji bi morali da pogledaju bar nekoliko epizoda od svakog crtanog filma da bi mogli da donesu odluku da li da dozvole deci da gledaju crtani film. Ako kao država nemamo neku državnu komisiju ili savet koji bi sa stručne strane dao svoju preporuku o kvalitetu sadržaja i prilagođenosti starosnom uzrastu ostaje samo da se oslonimo na sopstvene sposobnosti i intuiciju.

4 коментара:

  1. Maša i medved? Odbijam da prihvatim ovakvo gledište ruskih stručnjaka. Najbolji crtani na svetu, do najsitnijih detalja. Još ništa vulgarno nisam videla u njemu. Jedino se uvek pitam, gde su Mašini roditelji? Zar živi sama? Eto, jedine zamerke. Mislim da su možda i oni hteli da vide ovakve reakcije. Objave tako neku studiju kobajagi da bi ispitali javno mijenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E to za roditelje sam se i ja pitala?Procitala sam negde da je crtani ekranizacija neke ruske price ili bajke pa je mozda tu odgovor.Mene je sokiralo da je najgori, mislim da ih ima mnooogo gorih. Mozda je i to sto kazes vezano za javno mnjenje a i marketing je danas podignut na svemirski nivo pa je ovo mozda neka dobra marketinska ideja.Hvala puno za komentar.

      Избриши
  2. Meni je skoro svaki ruski crtani film za decu super!! Mislim da je Skitarnik u pravu. Odlična tema za tekst!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na poseti i komentaru. Vidim da je tekst baš izazvao polemiku i ima različitih viđenja i komentara. Ovo sigurno nije najgori crtani film. A tema se nekako sama nametnula, toliko sam puta odgledala crtani da neke replike znam i napamet ali ne videh toliku štetu za decu.

      Избриши