Странице

петак, 23. новембар 2018.

Pečene jabuke punjene krem sirom

Zima je vreme za kuvano vino, medenjake, pečene jabuke, cimet...Ovaj recept je modernizovana verzija tufahija. Fil za jabuke je jedna verzija cheesecake. Tako je u jednom receptu spojeno tradicionalno i moderno.

Sastojci:
8  većih jabuka ( gala ili vaše omiljene)
300gr. krem sira ( koristila abc sir)
1/2 kisele pavlake
2 jaja
2/3 šolje (od 2dl) šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Prelivi:
100gr. speculaas keksa
cimet
100gr. maslaca
50gr. pečenih lešnika
4 kašike šećera
100ml. slatke pavlake



Priprema:
U dublju posudu staviti krem sir, kiselu pavlaku i šećer pa promešati viljuškom. Dodati  jaja, vanilu i samo promešati, da masa ostane gusta. Jabuke ne treba ljuštiti već samo nožem odseći vrh ravno i onda ih izdubiti kašičicom tako da ostane 1-2 cm debljina jabuke. Jabuke puniti smesom od sira, ređati u pleh na koji ste stavili papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni 30 min. na 200C.

Dok se jabuke peku, u blender staviti keks, 2 kašike otopljenog maslaca, malo cimeta pa mleti nekoliko sekundi da se dobiju mrvice.

Pečene lešnike takođe u blenderu samleti tako da ostanu malo krupniji komadići.

U šerpu staviti 4 kašike šećera, pustiti da se šećer karamelizuje i dobije svetlo braon boju a onda dodati 2 kašike maslaca, slatku pavlaku i vrlo malo soli i mešati dok se ne sjedini.

Kada su jabuke pečene izvaditi ih i sačekati da se malo ohlade pre serviranja. Svaku jabuku posuti keksom, lešnikom i karamel sirupom.

P.S. Zbog različite veličine jabuka može se desiti da će biti potrebno manje ili više od 8 jabuka.

Нема коментара:

Постави коментар