петак, 21. децембар 2018.

Burek sa sirom

Ovaj burek je sličan bureku koji možete kupiti u pekari. Rekla bih da je razlika u masnoći. Mi porodično volimo ovaj domaći koji je manje mastan od pekarskog. Može se praviti sa uljem ili svinjskom mašću. Prednost dajem svinjskoj masti ali i sa uljem je jednako dobar. Prvobitni recept je bio sa uljem ali sam na nagovor školske drugarice probala sa mašću i tako se odlučila za ovu verziju.








Sastojci:

1/2 kg. kora za pitu
2 dl. vode
1 dobro puna kašika svinjske masti (ili 1 dl. ulja)
1 kašičica soli
400 gr. domaćeg kravljeg sira( može i sitan sir iz prodavnice)



Priprema:

U šerpicu sipati vodu i mast da provri. Kada provri sipati so i skinuti sa šporeta.
slika 1
Podmazati okrugli pleh, staviti koru, poprskati je toplom smesom pa na nju staviti sledeću koru. Kora jednim krajem treba da bude u plehu a ostatak da prepadne preko pleha. Prska se samo deo kore koji je u plehu. Sledeću koru rotiramo tako da deo koji prepada bude do prethodnog (slika 1). 

slika 2
I tako se ređa u krug, svaka kora se prska dok se ne potroše sve kore. Sir se izgnječi viljuškom i naspe se po vrhu (slika 2). 








Onda se oni viškovi kora vraćaju u pleh unazad i svaka kora se prska vodom dok se ne vrate sve kore (slika 3). Poslednja kora se isto prska. Peče se u zagrejanoj rerni na 200C oko 40 minuta ili dok ne dobije braon boju. Sačekati da se prohladi pa seći. Ako se odlučite za ulje, postupak je isti, samo se u vodu sipa ulje umesto masti a so dodaje kada smesa provri.
slika 3

Нема коментара:

Постави коментар