понедељак, 19. фебруар 2018.

Posetili smo Javni akvarijum i tropikarijum

U skrovitom delu Beograda, među vilama i ambasadama sakrio se pravi mali biser, Javni akvarijum i tropikarijum. Mi smo odlučili da ga posetimo u februaru za vreme zimskog raspusta. Dan je bio prolećni, idealan za šetnju.. Mir i tišina neočekivani za Beograd. Iza svake kapije, istorija.

Na ulazu nas je dočekalo vrlo ljubazno osoblje. Da bi održali svoje poslovanje i brigu o životinjama, bili su prinuđeni da počnu sa naplatom ulaznica a pre toga su radili na osnovu dobrovoljnih priloga. Cena ulaznica je simbolična, 100 din za decu školskog uzrasta, 200 din za odrasle a za najmlađe ulaz je besplatan.

Kada smo završili sa kupovinom ulaznica, situacija je izmakla kontroli. Njih troje se rastrčalo na sve strane i svako je vikao za sebe: Mama, dođi brzo! Vidi ovu ribu!! Toga sam se i plašila. Njih troje a ja sama. Akvarijumi su lepo organizovani i na svakom ima obaveštenje o kojoj vrsti je reč, kao i osnovne karakteristike. Moram priznati da u čitanju nikad nismo otišli dalje od imena i staništa jer bi oni čim bi dobili odgovor trčali do sledećeg akvarijuma. Kada su optrčali sve i kada je uzbuđenje splaslo na razumnu granicu, počeli smo da uživamo u razgledanju.


Posebno su im se dopale neobične ribe, Dori i Nemo, pirane, morske zvezde... Gmizavci su bili pun pogodak, zmije, gušteri, paukovi, skakavci....Ove opise preskačem jer ja nisam veliki ljubitelj ovih stvorenja. Na sredini prve prostorije nalazi se mesožderski kutak sa neverovatnim biljkama mesožderkama. Mogli smo da vidimo kako veterinari hrane životinje, mere ih i proveravaju kakvo im je zdravstveno stanje. Svi su jako ljubazni i spremni da odgovore na radoznala dečija pitanja.

Proveli smo divnih 45 minuta i izašli puni utisaka. U tri prostorije može se videti dosta neobičnih životinja vodenog sveta širom planete, gmizavaca, insekata i biljaka. Ovo mesto treba svakako staviti na spisak obaveznih dečijih destinacija u Beogradu a i odraslih ljubitelja vodenog sveta i gmizavaca.

Sve neophodne detalje možete videti na njihovom sajtu Javni akvarijum i tropikarijum

4 коментара:

  1. Ovo bi mogao biti odličan prijedlog roditeljima kako da provedu jedan dan sa djecom, uz igru a i nešto nauče :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Željka, pravo mesto za decu a i za ljubitelje ovih vodenih storenja.Mislim da nisu dovoljno poznati i to se potvrdilo kada sam objavila tekst, jer su mi mnogi to rekli.

      Избриши
  2. Divno si ovo opisala.Mi smo prosle godine u ovo vreme vodili deverove cerke i uzivali smo kao i vi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milice za ove lepe reči. Prvo,kraj je vrlo zanimljiv.Nažalost, mislim da puno ljudi nije ni čulo za njih, posebno iz unutrašnjosti.Divno mesto!

      Избриши