четвртак, 26. јануар 2017.

Prvi put kod life coach-a

Kako to obično biva u životu neke stvari vam same dođu, neki kažu slučajno a neki da ništa u životu nije slučajno. Možda su to oni znakovi o kojima svi pričaju a vi se pitate kako samo vama nikakav znak da se ukaže. Na društvenim mrežama me opsedaju poruke i  misli raznih life coach-a koje treba da me prosvetle. Na to se nadoveže priča prijateljice koja ide na predavanja kod našeg poznatog life coach-a i ja sve to shvatih kao taj znak, moj znak. Ili sam samo poželela da mi to bude izgovor, što više nije ni bitno. Odluka je doneta. Idem na svoje prvo motivaciono predavanje. Tako ga ja zovem, što ne znači da je ispravno jer još nisam ovladala terminologijom iz ove materije.

Neću pisati o predavanju, šta sam slušala, naučila, primenila zato što mi to nije bila namera kada sam odlučila da napišem ovaj post. Biće to samo moje viđenje onoga što sam doživela u tih sat vremena. Moje viđenje jer je svako od nas otišao sa svojim viđenjem i stavom o onome što je doživeo. Svi smo došli zbog različitih motiva pa i problema. Svako je poneo neku misao i rečenicu koja je obeležila to veče. Pre predavanja imala sam svoje dileme i postavljala sebi razna pitanja. Da li je to samo jedan modni trend koji nas je okupirao? Da li je to prodavanje prazne priče i iskorišćavanje naivnih ljudi? Da li nam za popravku naših misli treba majstor ili moramo sami da se pozabavimo sobom?

Mnogi će reći zašto ja to da slušam, tamo se svi samo smeškaju, sve je pozitivno i veselo, jednom rečju izveštačeno.Odmah da kažem da nije tako. To je jedan razgovor sa samim sobom uz pomoć voditelja tj. life coach-a koji nas usmerava kroz naše misli. Postavlja pitanja koja nismo spremni sebi da postavimo. Na trenutak se učini da je sve to prirodno i logično i da nema potrebe da nas neko tome uči, ali.....Dug je put od  ja to znam i ja to primenjujem. Na tom putu puno raskrsnica, slepih ulica, nesavesnih učesnika a znakova nigde. Ako mislite da ćete dolaskom na ovo predavanje popraviti svoj život i da će problemi u vašem životu nestati kada izađete iz sale, opet ste u zabludi. Naučićete da treba da radite na sebi kroz jedan dugotrajan proces, da pričate sa samim sobom ali iskreno, ogoljeno, do granice da li sam to ja? Shvatićete da vaši problemi, pitanja i nedoumice nisu samo vaši.

Pitate se sigurno šta bih ja imao od toga, kakva je korist? Odmah vidljiv rezultat je da ćete izaći sa osmehom, osetiti neko olakšanje i mir ali to kratko traje, par sati dok ne sredite utiske, ispričate prijateljima, deci, suprugu. Dugoročni efekti zavise od vas, samo vi ćete uticati na krajnji ishod ako ste spremni da se menjate i da učite, onda sve ima smisla. Ako niste spremni, potrošite vreme na neke druge stvari koje vas interesuju i ispunjavaju i već ste puno učinili za sebe.

Nešto mi je stalno u mislima od te večeri.  To su faktori koji po Siniši Uboviću utiču na uspeh svakog od nas: sposobnost da promenimo ono u šta verujemo, da priznamo da ne znamo i sposobnost da stalno učimo. Često se vraćam na njih i zato sam to podelila sa vama jer se svaka naša odluka o činjenju ili nečinjenju svede na to.
Vredelo je poslušati ovo predavanje i bar na trenutak se posvetiti samom sebi jer u vremenu u kojem živimo najlakše zaboravimo na samog sebe.

Da li ste i vi imali slično iskustvo? Kakvo je vaše mišljenje?

8 коментара:

  1. Nisam nikad bila uživo na nekom predavanju, ali puno čitam na internetu razne savjete, i uzimam od svega pomalo. Ima onih koji su totalno protiv životnih savjetnika (u tolikoj mjeri da su spremni izvrijeđati sve suprotnog mišljenja) do onih koji ih slijepo prate i očekuju da je samo to dovoljno za bilo kakav uspjeh u životu.
    Za sebe mogu reći da sam negdje u sredini. Rado poslušam savjet ako netko zna bolje i više od mene, ali učim i sama dalje, krećem se i istražujem kako bi ostvarila ciljeve koje sam si postavila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To i jeste suština stalno učiti, istraživati i ići dalje.Mnoge prepreke su u našoj glavi.

      Избриши
  2. Verujem da donekle ovo jeste modni trend. No dobro. Nisam bila na predavanjima, ali sam gledala tu i tamo neka. Recimo, užasno me nerviraju neki energični likovi sa stavom " Ma udri, ti to možeš, samo misli pozitivno." Ali motivacija i podsećanje da se mnogo toga može kad si fokusiran nije na odmet. Meni ne smetaju ljudi koji su puni motivacija, pozitivnih misli. Užasavaju me oni koji stalno kukaju i u svemu vide problem.
    Sve u svemu, zavisi od motivatora. I to treba znati raditi :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svideo mi se način kako to on radi jer nije baš svejeto pozitvno i svejesuper! A mislim da mu je gluma omogućila da ima super prezentaciju.

      Избриши
  3. Mislim da life coach-evi pricaju pricu koju su pricali i Konfucije i Isus. I mislim da je praca prica I sa vredi raditi, ali I pratiti sebe I ciniti dobro. Jako kaze Louise Hay "What we give out gets back to us". Imas I sjajnu Biljanu Bedricic na YouTube, pa pogledaj. I samo napred :) ne odustaj od dobrih misli ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neke greske u spellingu
      Dakle - Prava prica
      I da vredi
      -Kako kaze Louise Hay

      :)

      Избриши
    2. Neke greske u spellingu
      Dakle - Prava prica
      I da vredi
      -Kako kaze Louise Hay

      :)

      Избриши
    3. Hvala Majo na poseti i komentaru. Slažem se sa tobom a moć pozitivnih misli je neverovatna.Pogledaću i Biljanu!

      Избриши