Странице

среда, 15. април 2020.

Čokoladno čudo


Ovaj kolač sam davno napravila prvi put, ali nisam stigla ranije da podelim recept. Možda će neko za Uskrs poželeti da proba nešto novo i drugačije. Namenjen je strastvenim ljubiteljima čokolade. Njegova struktrura je tako kremasta da je previše jednostavno da ga nazovem kolač i zato se odlučih da se zove Čokoladno čudo.

Sastojci:
400g crne čokolade
200 ml slatke pavlake za šlag
6 jaja
60 gr šećera
prstohvat soli
160 g maslaca
4 kašika brašna

Mera koju sam dala je za kalup koji se najčešće koristi za srneća leđa. (slika 3)

Priprema:

Čokoladu sitno iseckajte i otopite na pari, mešajući dok se skroz ne istopi. To možete  uraditi tako što ćete veću posudu staviti iznad šerpe u kojoj vri voda, ali tako da posuda ne dodiruje vodu. Posudu ne skidajte sa pare i u otopljenu čokoladu dodajte slatku pavlaku pa opet sve dobro izmešajte.

U drugoj posudi umutite cela jaja žicom samo koliko da se razmute, a zatim dodajte šećer i mutite žicom dok se šećer ne otopi (ne treba da bude penasto kao za kolač). Umućena jaja  kroz cediljku, iz nekoliko puta, postepeno dodajite u čokoladu i mešajte. Skinite posudu sa pare, dodajte prstohvat soli, otopljeni maslac i sve promešajte. Na kraju dodajte brašno i promešajte lagano varjačom.

U pleh koji ste obložili papirom za pečenje sipajte smesu, a zatim taj pleh stavite u veći pleh u koji ste sipali toplu vodu.Vode treba da bude par centimetara. Oba pleha stavite u već zagrejanu rerni na 160C i pecite 30 minuta. 

slika 3
Kada je pečen kolač, izvadite pleh iz većeg pleha i ostavite ga na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, ne vadeći ga iz sopstvenog pleha. Zatim ga ostavite preko noći u frižideru. Sutradan, da bi lakše izvadili kolač, pleh na par minuta stavite u sud sa toplom vodom, a zatim ga izvadite na tacnu za serviranje. Možete ga dekorisati rendanom belom čokoladom ili kakaom.

2 коментара: