уторак, 31. октобар 2017.

Sakupljate li sličice sa svojom decom?


Danas sam sa sinom lepila sličice u ne znam koji po redu album. Svaki put kada počnemo da lepimo sličice i otvaramo kesice ja osetim talas sreće i zadovljstva. Priznajem, radujem se sakupljanju sličica više od moje dece. Sa svakim okretanjem stranice i traženjem broja, mene sećanja prebace u osamdeset i neku godinu. Sneg napadao do drvenog prozora a ja svaki čas provirujem da vidim da li dolazi tata. Polako pada mrak. Dolazi tata i donosi nove kesice sličica. Kakva je to radost bila?!Ne sećam se zašto je nestalo struje ali se sećam kako pri svetlosti sveće lepimo sličice svi zajedno u crveni album sa velikom slikom Tarzana na koricama. Taj osećaj se vrati sa svakim albumom koji popunjavam sa svojom decom. 

Nauka ima vrlo pozitivno mišljenje o ovom hobiju, možda po malo i zaboravljenom. Sakupljanje sličica već kod male dece podstiče razvoj memorije i fine motorike. Kod malo starije dece je sjajan izvor učenja. Mnoge mame se mršte pri samom pomenu reči fudbal ali albumi sa fudbalerima su genijalna stvar za vašu decu. Sada će mnoge tate da se obraduju a nisu ni svesni kakve sve to mogućnosti otvara za te male sunđeraste mozgove koji upijaju svaku čijenicu, za nas možda nebitnu. 


Svaki tim ima svoj grb, pa zastavu, pa nazivi država...Sve to njihovi maleni umovi prerađuju, klasifikuju i smeštaju u neke fioke a onda jednog dana im se upali lampica pa kažu da je to zastava Nemačke a Nemačka je u Evropi. Otvaraju se različite mogućnosti za izmišljanje igara sa sličicama. Pitajte ih koje zastave imaju krst ili koje imaju samo tri boje? Na kom kontinentu se nalazi neka država? Duplikati su posebna priča. Razmena sa drugarima, trampa, druženja ispred zgrade ili na velikom odmoru. A sve ovo važi i za druge vrste sličica kao što su  one sa životinjama, košarkašima, crtanim likovima.

I što je najvažnije nemojte žuriti da sakupite sličice i nemojte kupovati previše kesica odjednom. Pustite neka igra traje i sa svakim novim okretanjem lista, vaše dete će biti još sigurnije u svoje znanje. Brojeve će sami da se nižu i pamte a da dete toga nije ni svesno.

Ovaj hobi prate i savremene tendencije pa postoji sajt menjaža na kojem pasionirani sakupljači mogu da nabave one sličice koje im nedostaju a onda zahvaljući ovom savremenom načinu možemo da naučimo dete kako se adresira pismo i šalje poštom.

Sve ovo su razlozi da ove duge zimske noći posvetite zajedničkom hobiju koji će puno pomoći vašem detetu u pogledu razvoja učenja i memorije a možda će se i vaše dete jednog dana, kao i ja sa početka ovog teksta, sećati sa osmehom tog divnog druženja.

Fotografije su pozajmljene sa fb stranice menjaza.rs

8 коментара:

  1. Provereno. Radi. Moj sin je kao mali, zahvaljujući ovom hobiju naučio stvari koje i danas zna. Uživala sam u njegovom poznavanju geografije. Sve je krenulo od zastava i država sa glavnim gradovima. Bravo za tekst i predlog.
    Ćerka je skupljala "Kasandru". Nemam dokaza da je bilo edukativno.

    ОдговориИзбриши
  2. Hm, moram priznati da nisam o ovome razmišljala na taj način. Moji su na to gledali kao na bacanje novca, imala sam samo dva albuma. To mišljenje je ostalo i kod mene. Ali sad ksd si tako lepo opisala to iščekivanje tate, menjam mišljenje. Nije bacanje para nešto što ostavlja lepe uspomene.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neverovatno kako nam neki detalji iz detinjstva ostanu za ceo zivot. A uverila sam se kako deca brzo nauce zastave, grbove i neke detalje listajuci te albume.

      Избриши
  3. Da, dobra tema. I mi skupljamo sličice, sada malo manje, jer smo porasli, ali je to odlično, kao što si napisala, za neki sveukupan razvoj deteta, i zabavu odrasilh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponekad se zabavljam vise od dece a ovo sa pamcenjem stvarno radi kod male dece of recimo 5 godina..

      Избриши
  4. Одговори
    1. Probaj da odeš na sajt Menjaza, imas link u tekstu. Tamo ćeš sigurno da pronađeš šta ti treba.

      Избриши